2010. január 23., szombat

Lasagne :)

Lerántom a leplet a titkos lasagne receptemről, amiért a férjem és a barátaim annyira odavannak. Ki fog sajnos derülni, hogy nem kell hozzá, hogy nagy szakács legyek, mert nagyon egyszerű, már-már viccesen az, és ráadásul gyorsan el is készül.
Hozzávalók:
2 közepes cukkini
oliva olaj
8-10 koktélparadicsom
2 üveg Barilla bazsalikomos szósz vagy 1,5 kg paradicsom
friss bazsalikom
oregánó
oliva bogyó
lasagne lap
10 dkg mozzarella
40-50 dkg trappista

2 cukkinit felkarikázok, besózom, és 10 percig állni hagyom. Bekapcsolom 220 fokra a sütőt, hogy jól elő tudjon melegedni. Fogok egy kb. 20x30 cm-es magas oldalú tepsit, és kivajazom.
Egy magas falú serpenyőben egy picike oliva olajat felforrósítok, és beleteszem a cukkinit. Puhára párolom közepes lángon (villanytűzhelyen 3-as 4-es fokozat). Akkor jó, mikor már szemmel is látható, hogy a közepe kicsit üvegesebb. Mielőtt azonban eléri ezt az állapotot, még hozzáadom a koktélparikat is, amiket felnegyedeltem. Ha az is megpuhult már egy kicsit, és a cukkini is kész, akkor hozzáadom a paradicsomszószt, aminek van egy egyszerűbb, és egy bonyolultabb elkészítési módja.
Ha nincs időd, akkor add hozzá a Barilla szószokat.
Ha azonban van időd, és sikerült finom, illatos paradicsomot kapnod, akkor a következő a dolgod: forró vízbe beledobálod a paradicsomokat egy pillanatra (max. egy perc). Ez azért kell, hogy le tudd húzni a héját. Ha eltávolítottad a héját, villával törd szét, és pici forró olivaolajon kevergesd, amíg pépes nem lesz. Adj hozzá egy csipet sót, és egy jó nagy marok apróra tépett friss bazsalikomot.
Ami nélkülözhetetlen fűszer még, az az oregánó. Ne sajnáld, rakj bele bőven!
Ha kész a szósz, akkor rakunk a tepsi aljába egy keveset a paradocsomos részéből, a cukkini ne nagyon kerüljön az aljára. Baja ugyan nem lesz tőle, de a paradicsomszószt majd kicsit felszívja a tészta, a cukkinit viszont nem tudja. :)))
Ha ez megvolt, rárakunk egy sor tésztalapot, majd egy jó adag szószt. Erre kerül a felszeletelt mozzarella. Ismét jön egy sor tésztalap, szósz, majd reszelt sajttal finoman meghintjük, aztán újabb tészta, szósz, és egy nagy adag reszelt sajt.
Betesszük az előmelegített sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sajt a tetején aranybarna lesz.
Tippek:
1. Amikor felkarikázod a cukkinit, figyelj oda, hogy vékony legyen, pár mm, mert akkor könnyeben megpuhul. A nagyon hajszálvékony sem jó, mert az meg könnyen szétesik, és nem tartja meg a karika formáját.
2. Ne legyen sok az olaj, mert azt azonnal beszívja a cukkini. Legyen kevés, és forró, akkor jó lesz.
3. A friss bazsalikomnak nincs párja, nem összehasonlítható a szárított változatával. Vegyél egy csokrot, és nevelgesd, öntözgesd otthon, mint egy virágot. Nagyon szép lesz, és hosszú ideig használhatod. Nyáron ki is teheted az erkélyre, télen azonban hozd be, de legyen olyan helyen, ahol kap elég fényt.
4. Ne sózd túl a paradicsompürédet, mert a cukkini amúgy is elég sós. Én ugyanis nem szoktam lemosni róla a sót sütés előtt, mert akkor még meg is kell törölgetni, hogy a forró olajban ne fröcsköljön a víz miatt. De ha megtörölgetem, akkor is fröcsköl, és azt nagyon nem szeretem.
Egy lépéssel kevesebb, és a szószt ez után már nem kell megsózni, vagy csak minimálisan. Ha Barilla szószt használsz, akkor már nem kell több só.
5. Fontos, hogy a zöldfűszereket mindig az utolsó stádiumban add hozzá az ételekhez, pláne, ha frissek, mert megkeseredhetnek.
6. Ha sikerül zöld lasagne lapot beszerezned, még különlegesebb lesz az étel.
7. Az utolsó szószréteg ne legyen nagyon vastag, de lepje el rendesen a tésztát.
8. Ha kicsit izgalmasabb szószt akarsz, akkor a zöldfűszerek előtt adhatsz hozzá még egy maroknyi felkarikázott olivát. Mindegy, hogy fekete vagy zöld, amelyiket jobban szereted. Én a feketét preferálom.
Jó étvágyat!
Lili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése