2010. február 16., kedd

Indiai édesrizs :)

Már megint az édesség! :) Tominak ez is nagy kedvence, ezért most egymás után két kedden is ezt csinálok neki. :) (éppen készül most is) Kicsit hosszú ideig tart, de nem nehéz elkészíteni.

Hozzávalók:

2 l tej
3-4 maroknyi rizs
12-15 ek barna nádcukor
babérlevél
fahéjrúd
kardamon magok
A tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a rizst és a cukrot. Ezután alacsony/közepes lángon hagyjuk sűrűsödni. Nem lesz nagyon sűrű, ez inkább folyós állagú finomság. Ha nincs nálad kanál, akár inni is lehet. :)
Kb. 20 perc múlva beleteszek 2-3 babérlevelet, 3-5 fahéjrudat, és egy kisebb maroknyi kardamon magot. A kardamon mag zöld színű nagyon illatos mag, indiai boltokban biztosan találsz, de lehet, hogy van a szupermarketekben is, ott még nem néztem.
Kb. másfél óra att készül el.
Hidegen, és melegen is nagyon-nagyon finom. Amikor elkészül, akkor melegen tálalom, majd ha kihűlt, akkor poharakba rakom, és beteszem a hűtőbe, és ezek után már hidegen kínálom. :)
Tippek:
1. Először azt hittem, hogy sok lesz a két liter tej, és feleztem az adagot, de ez a finomság annyira csábító, hogy két liter tejből készítve is nagyon gyorsan elfogy... :)
2. Csinálhatod vaníliásra is, vagy dobálhatsz bele olajos magvakat is, vagy akár gyümölcsöt. Mindenféle ízben finom. Nálunk most télen ez a favorit, de majd nyáron a málnás lesz. :)
3. Ha jó nagy, és vastagfalú edényben kezded el csinálni, akkor nem kell állandóan mellette lenni, elég pár percenként megkavargatni. Ha kicsi az edényed, akkor könnyen kifut, folyamatos felügyeletet igényel.
Jó étvágyat!
Lili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése