2010. február 9., kedd

Hogyan főzz? :)

Főzni sokféleképpen lehet: rutinból, kényszerből, megfelelési-vágyból, és lehet szeretetből, gondoskodásból is. Nyílván az utóbbiakat (gondoskodás, szeretet) javaslom. Ha úgy érzed, hogy a hátad közepére sem kívánod a főzést, jobb, ha neki sem állsz. Lehet, hogy az ízek finomak lesznek, de lelkileg nem lesz mögötte tartalom. Hú, na most meg miről beszélek? Biztosan éreztétek már, hogy mekkora különbség van egy "nagyüzemi" főzelék, és a nagyi főzeléke között. Lehet, hogy az alapanyagok ugyanazok, az elkészítés módja is ugyanaz, de az eredmény mégis más. Én tényleg azt gondolom, hogy érződik az ételen a gondoskodás és a szeretet. Össze lehet dobni valami finomat gyorsan úgy, hogy az eredmény: "nesze, egyél", és el is lehet készíteni valamit akár ugyanolyan gyorsan úgy is, hogy: "drágám, szeretlek, főztem neked, jó étvágyat".
Gondoskodni nagyon-nagyon jó dolog, ne nyűgnek tekintsétek, hanem egy újabb lehetőségnek a szeretet kimutatására.
Én úgy állok neki főzni, hogy előre eltervezem, mi mikor sül, párolódik, fő stb. Így nagyon gyorsan, egyszerre 2-3 dolgot is tudok készíteni, nem kell a rossz timing miatt időt veszítenem, nem egymás után készítem az ételeket, hanem egyszerre. Nem tart 3 percig sem, hogy átgondold, és nyerhetsz vele minimum fél órát, de akár többet is.
Próbálj meg érzésből főzni! A recepteket én is elolvasom. Egyszer. Aztán nekiállok, és van, amikor teljesen más étel lesz a végeredmény, de hagyom, hogy az intuícióm vezessen, és bátran kísérletezem. Nem szabad "szolgaian" ragaszkodni egy-egy recepthez, hiszen a te ízlésvilágod lehet, hogy más, mint a recept írójáé. Például nálunk Tomi mindent sokkal édesebben szeret, mint ahogy általánban a receptek írják. Így, ha mondjuk azt olvasom, hogy 5 evőkanál cukor, én biztosan 7-8 evőkanállal teszek bele, de lehet, hogy 10-zel is, ami már a duplája, azaz nagy különbség.
Ha friss, minőségi alapanyagokat használsz, és tudod azt a néhány alapszabályt, hogy mi mivel jó, mivel nem, tudod, hogy mit szeretsz, mit nem, akkor nem tudod elrontani az ételt.
Ne aggódj, légy kreatív!
Hajrá! Hajrá! :)
Szeretettel:
Lili

1 megjegyzés:

  1. Erre mondja édesanyám aki 30 évig volt főszakács: "Az ételnek lelke van!"

    VálaszTörlés